Endurance-valmennus · Koettua · kunto nousuun · Yleistä höpinää

Bikinikuntoon nettivalmennuksella?

Edit 6.4. kävin korjaamassa pari kirjoitusvirhettä ja lisäsin linkkejä.

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, osallistun maanantaina alkavaan Fitfarmin Endurance-valmennukseen. Se ei ole ensimmäinen ko. yrityksen nettivalmennus, johon osallistun. Suunnilleen vuosi sitten ilmoittauduin Superdieetille, koska halusin päästä eroon parista sitkeästä liikakilosta, jotka istuivat lanteilla tukevasti kaikesta hiihtämisestä ja lenkkeilystä huolimatta.

Superdieettiin kuului tarkka ruokavalio ja liikuntaohjelma. En jaksanut silloin noudattaa ohjelmaa ihan kirjaimellisesti, vaan sovelsin sitä aika paljon. Ruokavalio oli tosi tiukka, ja lisäksi kaikki ruuat olisi pitänyt punnita grammalleen. Tykkäsin kuitenkin ohjelmaan kuuluvista treeneistä ja ruokavaliokin opetti syömään oikeanlaisia ruokia ja säännöllisyyttä ruoka-aikoihin, vaikka en sitä kirjaimellisesti noudattanutkaan. Kilojakin karisi muutama ja olin ihan tyytyväinen.

Kevät ja kesä menivät omalla painollaan. Kävin säännöllisesti juoksemassa ja harrastin kotijumppaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Ensimmäinen puolimaratonkin sujui hyvin ja ilman ongelmia syyskuussa. Paino pysytteli samoissa lukemissa ilman sen suurempaa syömisen säännöstelyä.

Loppusyksystä innostuin pitkästä aikaa ryhmäliikuntatunneista ja aloin käydä cyclingissä ja pumpissa muutaman kerran viikossa. Alkuvuodesta bogasin Fitfarmin sivuilta Bikini challenge -valmennuksen ja muutaman päivän pohdinnan jälkeen ilmoittauduin mukaan. Ajattelin, että pohjakunto on jo sen verran hyvä, että selviäisin tulevasta 10 viikon urakasta.

Tiesin, että bikini challengessa ruokavalio tulisi taas olemaan tiukka. Valmistauduin tällä kertaa valmennukseen paremmin kun osasin jo vähän ennakoida mitä se tulisi pitämään sisällään.

Valmennus sisälsi taas tarkan ruokavalio- ja treeniohjeen. Joka viikolle oli omat viikkotreenit ja läpi ohelman oli lisäksi oma kuntosaliohjelma. En taaskaan pystynyt noudattamaan ohjelmaa ihan 100 % tarkkuudella. Syömisissä olin alussa tosi tarkka, mutta kuntosalilla löysin itseni jatkuvasti ryhmäliikuntasalista, vaikka se ei valmennuksessa ollut ”sallittua”.

20140405-142403.jpg

Minun oli tarkoitus keskittyä valmennuksen aikana nimenomaan lihaskuntoharjoitteluun, koska se on minun heikoin lenkki. Ajattelin, että pidän taukoa juoksemisesta ja muusta aerobisesta liikunnasta valmennuksen ajan ja keskityn juoksuun taas keväämmällä. Toisin kuitenkin kävi kun siskoni yllätti ja kertoi, että hän on ilmoittanut kaikki meidät sisarukset toukokuussa olevaan Helsinki City Runiin. Se tarkoitti sitä, että juoksu oli pakko ottaa ohjelmaan takaisin jo ennen bikini challengen loppua, koska muuten minulle olisi jäänyt liian vähän aikaa valmistautua juoksutapahtumaan.

Minun oli näin ollen pakko vähän soveltaa sitä bikini challengen ruoka-ohjetta tai muuten energia ei olisi millään riittänyt juoksemiseen. En myöskään ehtinyt tehdä niin montaa kuntosaliharjoitusta viikossa kun olisi pitänyt.

No mitä valmennuksesta sitten jäi käteen?

Vaikka en tosiaan noudattanut ohjetta kirjaimellisesti, vaan sovelsin varsinkin lopussa tosi paljon, sain silti paljon tietoa kuntosaliharjoittelusta ja terveellisestä ruokavaliosta. Painoa putosi vielä muutama kilo, vaikka se ei sinänsä ollut tavoitteena, vaan olisin pikemminkin halunnut lisää massaa lihaksien muodossa. Tallensin kaikki ohjeet ja videot itselleni, joten jos esim. Ensi syksynä on sellainen tilanne, että minulla olisi taas aikaa ja motivaatiota, niin voisin tehdä saman 10 viikon rutistuksen uudestaan.

Vaikka ruokavalio on melko tiukka, ei sen noudattaminen ollut mitenkään ylivoimaisen vaikeaa. Eväitä saa tietysti kantaa jatkuvasti mukana, ja vesipulloa. Mutta minulla ainakaan ei ollut nälkä oikein missään vaiheessa kun ruokaa piti syödä säännöllisesti kolmen neljän tunnin välein. Toki tein varsinkin loppupuolella valmennusta omia lisäyksiä ruokavalioon ylimääräisten hiilareiden muodossa, koska muuten tosiaan en oli jaksanut juosta.

Treenit oli suunniteltu niin, että niitä pystyy tekemään kotonakin jos ei pääse salille. Ohjeet ja treenivideot olivat selkeitä ja niiden avulla kyllä pärjäsi, vaikken minäkään ole mikään kokenut kuntosalillakävijä. Tosin kuten jo aiemmin totesin, veti ryhmäliikuntasali minua puoleensa enemmän kuin kuntosali… Mutta pyrin ainakinkin valitsemaan sellaisia tunteja, jotka painottuvat nimenomaan lihaskuntoon 🙂

Pari viikkoa sitten Fitfarmin sivuille tuli mainos endurance-valmennuksesta ja tiesin samantien, että haluan osallistua siihen. Valmennus on tarkoitettu nimenomaan niille, jotka tykkäävät liikkua juosten, pyöräillen, uiden jne.

Valmennus kestää 10 viikkoa ja se sisältää taas tarkan ruokavalion ja harjoitusohjelman. En olisi vielä vuosi sitten uskonut itsestäni, että minusta olisi näin tarkan ohjelman noudattajaksi, mutta mitä enemmän viikkoja valmennuksessa on takanapäin sitä suuremmaksi motivaationi kasvaa.

Näiden valmennusviikkojen aikana olen sisäistänyt paljon hyviä juttuja. Olen oppinut juomaan tarpeeksi vettä. Olen oppinut syömään säännöllisesti. Olen oppinut kantamaan eväitä töihin (siinä muuten säästyy paljon rahaakin samalla), olen oppinut nauttimaan erilaisista liikuntamuodoista. Olen tavannut liikunnan parissa paljon mukavia ihmisiä. Voin paremmin fyysisesti ja henkisesti.

20140405-145249.jpg

Toisaalta olen myös kokenut repsahduksia ja epäonnistumista. Välillä on väsyttänyt ja kiukuttanut. Nettivalmennuksessa ollaan aika omillaan, vastuu ruokavaliosta ja treeneistä on itsellään, joten helposti sitä välillä ”oikoo” asioissa.

Ajattelin nyt kertoa tästä endurance-valmennuksesta täällä blogissakin. Ajatuksien ja fiilisten ylöskirjaaminen auttaa minua itseäni jaksamaan paremmin ja ehkä siitä voi olla iloa muillekin.

Tämän viikonlopun ajattelin ihan vaan levätä ja syödä ihan vapaasti mitä huvittaa. Maanantaina alkaa uusi valmennus ja uusi ruokavalio. Katsotaan mitä se tuo tullessaan.

Niin juu, en tiedä siitä bikinikunnosta, mutta tarvitseeko sitä enää tässä iässä niin ajatellakaan. Pääasia että voi hyvin ja viihtyy omassa kropassaan 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s